Világűrjogi perbeszédverseny

17608861652922817452.jpgEurópa lejobbjaival versenyezett a győri világűrjogi csapat

Erős Orsolya Júlia és Horváth Barbara kimagasló teljesítmény nyújtva, a kontinens leghíresebb világűrjogi képzési helyeinek hallgatóival mérte össze tudását a „Manfred Lachs Space Law Moot Court Competition” elnevezésű nemzetközi világűrjogi perbeszédversenyen.

A Nemzetközi Világűrjogi Intézet három évtizedes múltra visszatekintő, rangos nemzetközi perbeszédversenye minden évben két képzeletbeli állam fiktív jogvitáját szimulálja, a megoldandó komplex jogi probléma hagyományosan a világűrjog aktuális és nyitott szabályozási kérdései köré épül.

Tovább

Ismét győri hallgató nyerte az Országos Nemzetközi Jogi Jogesetmegoldó Versenyt

9.jpeg

2022. október 7-én került sor a XII. Országos Nemzetközi Jogi Jogesetmegoldó Verseny szóbeli döntőjére.

A Külgazdasági és Külügyminisztériumban tartott, számos egyetem oktatói részvételével felállt zsűri döntése alapján országos 1. helyezést ért el Karunk hallgatója, Szabó Orsolya Eszter.

Ezzel zsinórban második évben nyerte meg győri joghallgató az immáron 12 éves múltra visszatekintő, a hazai nemzetközi jogászok körében rendkívül nagy presztízzsel bíró országos versenyt.

A hagyományoknak megfelelően az országos döntőnek a Külgazdasági és Külügyminisztérium adott helyt, ahova előzetesen fiktív, a nemzetközi közjog számos kérdését (így pl. államok közötti vitarendezés, nemzetközi szerződések, világűrjog, nemzetközi büntetőjog, nemzetközi szervezetek, etc.) érintő jogeset elemzését magában foglaló két írásbeli forduló sikeres teljesítése után jutottak tovább a legjobbak Magyarország valamennyi nemzetközi jogot oktató intézményének hallgatói közül.

Karunk hallgatója, Szabó Orsolya Eszter mindhárom fordulóban rendkívül sikeresen szerepelt, a szóbeli döntőn pedig kimagasló teljesítményt nyújtott. Orsolyára büszke lehet a teljes kari közösség.

A verseny intézményi és országos fordulóinak lebonyolításában oktatói részről Ganczer Mónika, Kecskés Gábor, Sulyok Gábor és Takó Dalma vettek részt. Szabó Orsolya Eszternek és felkészítő tanárainak ezúton is gratulálunk!

 

Tovább

EU állomás a Kutatók Éjszakáján

1.jpg

2022. szeptember 30-án ismét megrendezésre került a Kutatók Éjszakája a Széchenyi István Egyetemen, melynek keretében az Egyetem oktatói és kutatói bemutathatták tudományos tevékenységeik és vizsgálódásaik tárgyát az érdeklődők számára.

A rendezvény délutáni programjai között sor került a Kiskutatók Akadályversenyére, mely az általános iskolás, valamint a középiskolás diákok számára nyújtott játékos versengési és tanulási lehetőséget.

Az Akadályverseny egyik állomása az EU állomás volt, melynek házigazdái dr. Horváth Evelin Anna PhD hallgató és dr. Takó Dalma egyetemi tanársegéd voltak.

Tovább

Kiválóan szerepeltek a Jogi Kar hallgatói a nemzetközi világűrjogi perbeszédversenyen

20220324_155633.jpg

Hontvári Tamás, Szabó Orsolya Eszter és Varga Anna Mercédesz, a Széchenyi István Egyetem Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Kar csapataként kiemelkedően szerepelt a Manfred Lachs Space Law Moot Court Competition elnevezésű nemzetközi világűrjogi perbeszédverseny európai fordulóján.1992 óta rendezik meg a világ egyik legrangosabb perbeszédversenyét, mely európai fordulójának a 2010. évben a jogi kar adott otthont. Az Igazságügyi Minisztérium jogászképzés színvonalának emelését célzó programjának támogatásával, hallgatóink az elmúlt négy esztendőben folyamatosan és sikeresen szerepelnek a versenyen.

A kialakult gyakorlat szerint a csapatok első körben az afrikai, az ázsiai-csendes-óceáni, az európai, az észak-amerikai és a latin-amerikai regionális fordulón vesznek részt, melyek győztesei jutnak tovább a világdöntőbe. Idén az európai regionális forduló házigazdája a Bécsi Egyetem volt, mely az International Institute of Space Law és a European Centre for Space Law társszervezésével, a járványhelyzet miatt online rendezte meg a versenyt 2022. március 22. és 2022. március 28. között.

Tovább

Nemzetközi és Európai Jogi Tanszék Eseménynaptára

EDT ülés 2023. június 16.
Szabó Péter Zsigmond munkahelyi vitája 2023. június 21. 15:00 - 16:00

Tantárgyi információk

Válassza ki a beiratkozás félévét!
Válassza ki a nyelvet!
Válassza ki a szakot!
Válassza ki a szakirányt!
Válassza ki a tantervet!